Print  | Sitemap  |   Find vej  |   Kontakt  |   Home  | Søg 
overskrift

  
  
  
  
  
  



      > Agro > Eksempler > Renoveringspojekter > Steen Christensen

 

Højere tilvækst med Ikadan Ultraflex plastriste i gulvet

 

Steen Christensen har netop fjernet halvdelen af de traditionelle betonspalter fra 10 FRATS-sektioner med 12 stier i hver og erstattet dem med Ultraflex plastriste fra Ikadan A/S. - Det har givet mere rene og tørre stier - plus et formindsket smittetryk. Resultatet er højere tilvækst og et fald i medicinforbruget, fortæller han.

 

Smågriseproducent Steen Christensen erstattede halvdelen af spaltegulvet i sine FRATS-stalde med Ultraflex plastriste fra Ikadan A/S. Det har resulteret i renere grise, en højere tilvækst og et fald i medicinforbruget til næsten ingenting.

 

- Det er en fornøjelse at komme ind i en stald med rene grise, lyder det begejstret fra smågriseproducent Steen Christensen.

Han har netop fjernet halvdelen af de traditionelle betonspalter fra 10 FRATS-sektioner med 12 stier i hver og erstattet dem med Ultraflex plastriste fra Ikadan A/S.

Efter ændringen dækker plastristene, de tilbageværende betonspalter og et areal med fast gulv hver sin tredjedel af gulvarealet i de 2,40x4,80 meter store FRATS-stier. Her går grisene, fra de fravænnes, til de sælges ved 30 kg til to faste aftagere.

 

Kraftigere plastriste i to sektioner

 

Ikadan Ultraflex plastristene ligger ud mod staldgangen, betonspalterne ligger i midten, og inderst er der fast gulv. For at opnå mere fleksibilitet i produktionssystemet er der monteret en kraftigere type Ikadan Ultraflex plastriste i to af FRATS-sektionerne, så der også kan gå slagtesvin i stierne, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Fordelen ved plastristene er, at gødning og vand straks forsvinder ned igennem dem, så der slæbes betydeligt mindre gødning længere op i stierne. Resultatet er mere rene og tørre stier - plus et formindsket smittetryk, forklarer Steen Christensen, der har sin smågriseproduktion med 800 årssøer på Munkhauge ved Barmer nær Nibe.

At smittetrykket i FRATS-stalden er faldet, viser sig ved, at medicinforbruget er faldet til næsten ingenting fra et i forvejen lavt niveau.

 

Forøget tilvækst

 

- Selv om det ikke er ret længe siden, vi færdiggjorde arbejdet med at montere plastristene, kan vi allerede mærke en forøget tilvækst. Faktisk når grisene nu de 30 kg cirka 10 dage hurtigere end før, fortæller Steen Christensen.

- Den hurtigere tilvækst betyder, at jeg nu kan nøjes med at sætte 50 grise ind i hver sti - mod før 60. Den ekstra plads er i sig selv med til at øge tilvæksten yderligere. Desuden betyder de færre grise pr. sti både bedre overblik og bedre dyrevelfærd, fortsætter den nordjyske smågriseproducent.

Han har selv stået for at fjerne de 60 betonspalter pr. sektion og derefter montere Ikadan Ultraflex plastristene sammen med sin familie. Herudover havde han en medarbejder fra et lokalt montagefirma til at hjælpe i fem timer pr. sektion. Arbejdet strakte sig over 10 uger fra midten af december sidste år.

 

Lejede minigraver til at løfte betonspalterne

 

- For at kunne komme til fjernede vi alt inventaret, inklusive foderautomater, 2,50 meter ind i stierne fra gangen af og satte det ind bagest i stierne, mens arbejdet stod på, fortæller Steen Christensen.

Han lejede en minigraver til at løfte betonspalterne op på en lille, hjemmelavet 4-hjulet vogn, som kunne trækkes ud med håndkraft.

- Vi startede i en rengjort sektion klokken 11 om formiddagen. Næste dag på samme tidspunkt var betonspalterne fjernet, plastristene monteret og inventaret sat på plads igen, så der kunne desinficeres og sættes grise ind, beretter Steen Christensen.

 

Næsten som at lege med Lego-klodser

 

- Plastristene var dejlig lette at arbejde med sammenlignet med betonspalter. Selve arbejdet med at montere plastristene tog kun en times tid pr. sektion. Det var næsten som at lege med Lego-klodser, konstaterer han.

Totalt set har det været en billig måde for Steen Christensen at øge effektiviteten i sin smågriseproduktion på. Er man interesseret, står Ikadan A/S til rådighed med priser og løsningsforslag.

- Jeg er ikke i tvivl om, at investeringen kommer til at tjene sig fint ind, slutter den nordjyske smågriseproducent.

 

- Jeg er ikke i tvivl om, at investeringen i Ultraflex plastristene fra Ikadan kommer til at tjene sig fint ind, siger smågriseproducent Steen Christensen, Barmer ved Nibe.