Print  | Sitemap  |   Find vej  |   Kontakt  |   Home  | Søg 
overskrift

  
  
  
  
  
  



      > Agro > Eksempler > Renoveringspojekter > Poul Aarup

 

- Det skulle jeg have gjort for mange år siden

 

- Vi har endnu ingen tal, der kan dokumentere det, men jeg er ikke i tvivl om, at grisene nu vokser hurtigere end før. Jeg vil tro, at de nu når de 30 kg en uges tid hurtigere, siger Poul Aarup, Stauning i Vestjylland.

 

Vestjysk svineproducent har erstattet de slidte betonspalter i sin klimastald med Ikadan’s Ultraflex plastriste. Nu behøver han ikke mere behandle mod lawsonia, tilvæksten er øget, og vasketiden er afkortet.

 

- Det skulle jeg have gjort for mange år siden - den daglige arbejdsglæde er blevet større!

Sådan siger svineproducent Poul Aarup, der for nylig fik fjernet alle betonspalterne i sin klimastald og fik dem erstattet med Ultraflex plastriste fra Ikadan A/S.

Poul Aarup har 500 årssøer på Østergård ved Stauning i Vestjylland og feder cirka 800 grise op til slagtning om året. Resten af grisene afsættes ved 30 kg.

Bedriftens klimastald har otte sektioner med 12 stier i hver. Inden ændringen var der betonspalter i to tredjedele af gulvarealet i de 4x2 meter store stier. I den sidste tredjedel er der bibeholdt fast gulv med gulvvarme.

 

Ønskede at komme af med betonspalterne

 

- Vi stod for at skulle have renoveret klimastalden. I den forbindelse ønskede jeg at komme af med betonspalterne, da de efterhånden var blevet slidte i kanterne og var længere og længere om at tørre ud efter vask, siger Poul Aarup. -

Efterhånden som betonspalter slides, suger de mere og mere fugt. Det koster energi, som delvis går fra grisene - især om vinteren, og det koster tilvækst, påpeger den vestjyske svineproducent.

For at opnå en optimal funktion har han valgt en løsning med tre forskellige varianter af Ikadan Ultraflex plastristene.

I et stykke ind mod det faste gulv inderst i stierne er der monteret Ikadan Ultraflex plastriste med 10 procent åbning.

 

Lukkede riste minimerer foderspildet

 

Herfra og ud til gangen har Ikadan Ultraflex plastristene 43 procent åbning - bortset fra en stribe langs det meste af fodertruget i siden. Her er der monteret helt lukkede Ikadan Ultraflex plastriste for at minimere foderspildet.

Ud for det yderste stykke af fodertruget har plastristene også 43 procent åbning for at opnå maksimal gødningsgennemgang.

- Det viste sig hurtigt, at plastristene er betydeligt nemmere at vaske end ru betonspalter. Vi sparer op til en halv time pr. sektion til vask. Det betyder også, at vi bruger mindre vaskevand, som jo ender ude i gylletankene og skal køres ud på marken, siger Poul Aarup tilfreds. -

Hertil kommer, at plastristene bliver helt rene ved vask, så nystaldseffekten er større, fortsætter han.

 

Større tilvækst

 

- Vi har endnu ingen tal, der kan dokumentere det, men jeg er ikke i tvivl om, at grisene nu vokser hurtigere end før. Jeg vil tro, at de nu når de 30 kg en uges tid hurtigere, siger Poul Aarup.

Han indsætter 28 grise i de otte kvadratmeter store klima-stier og sorterer i gennemsnit cirka fire grise ud pr. sti efter de første 14 dage.

- Straks efter, at vi havde taget klimastalden i brug efter renoveringen, hvor der var blevet monteret plastriste, behøvede vi ikke mere at behandle grisene mod lawsonia-diarré. Min dyrlæge er begejstret, siger den vestjyske svineproducent synligt tilfreds.

 

Kortere vasketid og mindre medicinforbrug

 

- Plastristene giver en anelse mere støj i staldene, men ikke så meget, at det er et problem. Det opvejes mange gange af de fordele, jeg allerede har oplevet i form af øget tilvækst, kortere vasketid og et mindsket medicinforbrug, understreger Poul Aarup, der er sikker på, at plastristene er en god investering.

- Forbedringerne har givet en større daglig arbejdsglæde, siger han.

Det var den lokale Lundgaard Smedie, der stod for renoveringsarbejdet i klimastalden på Østergård - med hjælp fra Poul Aarup og hans medarbejdere. Arbejdet med at renovere klimastalden og montere plastriste i de i alt 96 stier strakte sig over 10 uger.

Ifølge Ikadan har Ikadan Ultraflex plastristene en længere forventet levetid end betonspalter.

 

For at opnå en optimal funktion er der valgt en løsning med tre forskellige varianter af Ikadan Ultraflex plastristene i klimastalden hos Poul Aarup. Der er tale om riste med henholdsvis 43 og 10 procent åbning samt helt lukkede riste.
- Straks efter, at vi havde taget klimastalden i brug efter renoveringen, hvor der var blevet monteret plastriste, behøvede vi ikke mere at behandle grisene mod lawsonia-diarré. Min dyrlæge er begejstret, siger Poul Aarup synligt tilfreds.
Langs det meste af fodertruget er der monteret helt lukkede Ikadan Ultraflex plastriste for at minimere foderspildet. Yderst har Ikadan Ultraflex plastristene 43 procent åbning for at opnå maksimal gødningsgennemgang.